Psudokode & flowcharts

Udtryk programflow før kodning

pseudokode

En måde at udtrykke et program på, før det er kodet, er gennem pseudokode. Pseudokode betyder, at man først opdeler sin idé i delelementer - hvad skal programmet gøre trin for trin - og derefter beskriver man hvert trin i naturligt sprog. 

En pseudokode for et simpelt additionsprogram kunne se således ud:

Se video ovenfor, som gennemgår en pseudokode for en simpel børnesang.

Fordelen ved at arbejde med pseudokode er, at det træner eleverne i computationel tænkning, da de både anvender dekomposition, abstraktion og algoritmisk tænkning, samtidig med at de får en forståelse for logikken i programmet og får udarbejdet en systematisk fremgangsmåde, før de går igang med selve kodningen.

flowcharts

Flowcharts er en bestemt måde at udtrykke et programs logik på gennem faste symboler. De mest almindelige ses til højre  

De forskellige symboler bindes sammen af procespile, som angiver flow'et i programmet, altså hvilken rækkefølge, de afvikles i. Det er klart nemmest at lave flowcharts digitalt. Brug fx programmet https://www.draw.io/

Fordelen ved at arbejde med flowcharts er, at det lige som pseudokode træner eleverne i computationel tænkning, da de både anvender dekomposition, abstraktion og algoritmisk tænkning, samtidig med at de får en forståelse for logikken i programmet, inden de går i gang med selve kodningen.

Et lille eksempel

Se de to videoer nedenfor for en gennemgang af, hvordan flowcharts kan anvendes:

Kopi af 5 Reasons to Give to Charity.pdf